Roos van Compassion

Het vak trainingsactrice is voor mij als een roos. Deze roos is mijn lievelingsroos en draagt de naam Compassion. Het woord compassie betekent empathie, het vermogen om je in te leven in de emoties van een ander. Dat is trainingsacteren voor mij. Inleven in emoties van de persoon die ik neerzet. Emoties als vreugde, verdriet, woede, opluchting en schaamte. Emoties die voor het simulatiespel en voor de doelstelling van de cursist van belang zijn.

Het contact van de cursist met deze persoon bepaalt het verloop van het spel en maakt dat de cursist de mogelijkheid krijgt dichter bij zijn of haar eigen kracht komen. Net als de roos. De roos staat ook voor kwetsbaarheid en openstellen. In dit verband voor de kwetsbaarheid die de cursist durft te tonen en voor de kwetsbaarheid van de persoon, die ik op dat moment ben. Die ontmoeting maakt dat het simulatiespel zo’n krachtig middel is en maakt het vak van trainingsactrice zo mooi.

In de wereld van het trainingsacteren komt de symboliek van de roos terug in de beïnvloedingstechniek de Roos van Leary.

Leidend

Ik ben een organisator, een leider die raad geeft en oplossingen aandraagt. Ik overtuig en beïnvloed anderen. Ik neem beslissingen en probeer iedereen daarbij te betrekken.


"Ik stel voor dat we
het zo gaan doen..."

Helpend

Ik ben positief ingesteld, symphatiek en wil graag samenwerken. Ik neem conflicten niet ernstig op. Ik houd van complimenten geven. Ik stel anderen daarbij op hun gemak en kijk wat een ander nodig heeft. Ik zoek oogcontact.

"Gezellig dat we
er allemaal zijn..."

Aanpassend

Ik heb geen sterke eigen mening en kijk tegen anderen op. Ik ben volgzaam en wil er graag bij horen. Ik luister naar iedereen, bewonder velen en stem in met wat de groep wil. Ik praat zacht.


"Als ik iets mag zeggen..."

Afhankelijk

Ik vind anderen belangrijker 
dan mezelf. Ik ben mee-gaand, afwachtend en beschei-den. Ik vraag om leiding en goedkeuring en stem met iedereen in. Ik praat zacht en kijk weg.

"Het maakt
mij niet uit..."